Sponzorstva 

15. Zagreb Film Festival

CARWIZ rent a car ponosni je sponzor 15. Zagreb Film Festivala.
15. Zagreb Film Festival

Od 11. - 19.11.2017. održan je 15. Zagreb Film Festival na 5 gradskih lokacija (kino Europa, kino Tuškanac, Muzej suvremene umjetnosti, Dokukino KIC i F22 – Nova akademijska scena). U 9 festivalskih dana prikazano je više od stotinu filmova u petnaestak programa. Glavni (natjecateljski) program bio je posvećen isključivo redateljima koji su predstavljali svoj prvi ili drugi igrani film, dok su nacionalni natjecateljski program (Kockice) publici predstavila nova imena na domaćoj kratkometražnoj filmskoj sceni koja zadnjih godina doživljava svoj uzlet i procvat.

Ove godine festival je u dva popratna programa imao fokus na Švedsku i njezinu kinematografiju. U programu Moj prvi film prikazani su debitantski filmovi najznačajnijih švedskih redatelja poput Rubena Östlunda, jednog od najintrigantnijeg redatelja današnjice, do Lukasa Moodyssona, Josefa Faresa, redateljskog veterana Roya Anderssona, ali i definitivno najvećeg velikana švedskog filma – Ingmara Bergmana. Najmlađa publika ZFF-a uživala je u filmskom putovanju Bibijadom u sjajnom izboru iz švedske produkcije dječjih filmova, od recentnih ostvarenja do klasika poput Pipi Duge Čarape.

U stalnom popratnom programu Velikih 5 – koji svake godine donosi izbor filmova iz pet najvećih europskih kinematografija – Francuske, Italije, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Španjolske, u selekciji su se našla dobro poznata imena poput britanske redateljice Sally Potter, ali i trenutačno možda najuzbudljivijeg europskog redatelja, Luce Gaudagnina, redatelja velikog kino hita The Bigger Splash (Rasprskavanje). Njegov najnoviji film Skrivena ljubav (Call Me By Your Name) svojevrsni je nastavak trilogije o žudnji.

U popratnom programu Festivali pod reflektorom programeri nekoliko europskih festivala i ove jeseni birali su filmove samo za zagrebačku publiku. Ovogodišnja selekcija uključivala je presjek recentnih dugih i kratkih igranih filmova Sarajevo Film Festivala, programa Directors' Fortnight festivala u Cannesu, Sofia Film Festivala, ali i film izbora iz programa Kino Mediteran domaćeg Festivala mediteranskog filma Split.