Vrijeme je za Gorski kotar - Zeleni vir i Vražji prolaz

Ne znate gdje na izlet zimi? Imamo ideju! :)
Vrijeme je za Gorski kotar - Zeleni vir i Vražji prolaz

Među posebnostima kojima je priroda obogatila Gorski kotar ističu se dva neopisiva mjesta idealna za posjetiti zajedno u ovim zimskim, snježnim danima. Kada voda tisućama godina načinje kamen i napravi sebi neobičan put ne preostaje ništa nego diviti se onome što je stvorila.

Zeleni vir izvor je na dnu plitke spilje koja se nalazi podno veličanstvene sedamdeset metara visoke stijene niz koju se poput bijele zavjese sipa milijun kapljica tvoreći potok na dnu. Ovaj prizor ime je dobio po smaragdno zelenoj boji čiste vode. Vode zelenog vira teku do hidrocentrale, prve u Gorskom Kotaru. U blizini je i izletnički dom s restoranom koji u ponudi ima najbolja domaća jela gorskog kraja.

Uz Zeleni vir najbolje je posjetiti i Vražji prolaz u blizini. Još jedan neopisivi prizor za uživanje u okolici Skrada. Vražji prolaz dug 80 metara sa strmim stijenama visine stotinjak metara između kojih glasno šumi i protječe planinski potok Jasle, glasi za jedan od najljepših hrvatskih kanjona. Po galerijama i mostićima usječenim u živu stijenu prolazi se pješice dok potok žubori. Put kroz ovu bučnu stihiju vodi do spilje Muževa hiža koja je duboka čak više od 200 metara i na svom kraju ima manju dvoranu s jezercem. Upravo ovdje pronađena je čovječa ribica, najrjeđi primjerak naše faune.

Zeleni vir i Vražji prolaz nalaze se kod Skrada, ovo je izletište idealno za jednodnevni izlet u prirodi. Automobilom iz Rijeke trebat će vam nešto više od sat vremena, a krenete li iz Carwiz poslovnice u  Zagrebu, u Skradu ste za samo sat i pol vožnje.

Putujte bezbrižno, jer Carwiz ima najnovija vozila s najnaprednijim sustavima sigurnosti

Rezerviraj svoje vozilo!

Izvor fotografije: Freepik

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja CARWIZ web stranice koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »