Događanja 

Riječki karneval

Karnevalski običaj s povorkama i plesom njeguje se više od sto godina, a od 1982. godine održava se u obliku povorki kakav je i danas.
Riječki karneval
Gdje?

Rijeka

Kada?

17.1. - 6.3.2019. 

Riječki karneval skup je događanja koja se održavaju u Rijeci u doba karnevala i sastoji se od nekoliko manifestacija:

  • karnevalske povorke
  • karnevalske fešte
  • izbor kraljice Riječkog karnevala
  • karnevalski bal koji se održava u Guvernerovoj palači
  • karnevalski koncerti
  • karnevalske izložbe
  • karnevalski sportovi
  • dječje karnevalske igre

Karnevalski običaj s povorkama i plesom njeguje se više od sto godina, a od 1982. godine održava se u obliku povorki kakav je i danas.

Povorke se kreću kružno od rive (Putnička obala), preko Delte i završavaju na Korzu. Duž ove trase postavljeno je 6 podija na kojima voditelji predstavljaju sudionike.

Posebnost karnevala je sudjelovanje tzv. zvončara, ogrnutih ovčjom kožom, sa zvonom oko pojasa. Tradicionalno na samom kraju festivala prolaze Halubajski zvončari, koji sudjeluju na Riječkom karnevalu od samih početaka.

Zadnju nedjelju prije Pepelnice maskirane povorke iz raznih krajeva Hrvatske i inozemstva prolaze centrom grada i predstavljaju vrhunac karnevala na Kvarneru pa i šire. Natjecanje u maštovitosti, duhovitosti i originalnosti, rezultira paradom tisuća maski i nemjerljivog broja gledatelja.

Međunarodna karnevalska povorka smotra je tradicijskih i urbanih karnevalskih grupa, koje djeluju kao udruge građana i svojom maskom nastoje dati osvrt na aktualne društvena događaje. Nigdje na svijetu nećete doživjeti ovako osebujan spoj europskog građanskog karnevala temeljenog na povijesnim i kulturnim običajima i elementima folklora i mitologije pa stoga, budite što želite, dođite na Riječki karneval!

Riječki karneval se teško može opisati ili u potpunosti dočarati fotografijama ili televizijskim prijenosom. Riječki karneval treba doživjeti i proživjeti! Zato unajmite vozilo i uputite se u Rijeku na karneval – gdje uvijek možete biti ono što želite!

I naš čarobnjak će biti tamo jer sprema posebno iznenađenje!