Događanja 

Spectacvla antiqva

Gladijatorske borbe u Pulskoj Areni
Spectacvla antiqva
Kada? 15. lipanj - 15. rujan 2017.

Pulska Arena najveći i najsačuvaniji spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj građevina je u kojoj su se priređivale borbe gladijatora – a mogla je primiti oko 23 tisuće gledatelja. Građena je u I. stoljeću, u vrijeme vladavine cara Vespazijana, istovremeno s najvećom i najpoznatijom građevinom te vrste - Koloseumom u Rimu. U Rimskom su se Carstvu takve građevine podizale za razonodu i uživanje u gledanju okrutnih gladijatorskih igara i borbi s divljim zvijerima.

Svakodnevni život gladijatora odvijao se u zatvorenim gladijatorskim školama, vježbalištima strogog vojničkog tipa (ludus). Iako su pojedini istaknuti gladijatori, koji su borbama osigurali visoki rang imali određene pogodnosti, općenito je život u ludusu bio izrazito niske kvalitete. Gladijatori su mogli steći slobodu otpuštanjem iz gladijatorske škole pismenom ispravom (missio), a simbolični znak oslobađanja bio je drveni mač (rudis).

Ulazak gladijatora u borilište bila je veličanstvena predstava zlaćanih oklopa, plašteva boje vina i četveroprega okićenim paunovim perjem popraćena zvukovima truba. Svojim su izgledom, metalnim oklopima i kacigom na glavi, bili zastrašujući, a time su veličali snagu i dojam neustrašivosti.

Spectacvla Antiqva, održava se u pulskom amfiteatru svake godine od kraja lipnja do početka rujna, jednom tjedno, osim za vrijeme filmskog festivala. U večernjim satima u Areni se održavaju borbe gladijatora, radionice, može se vidjeti starorimska odjeća uz naratora koji objašnjava što se događa.

Osim što se u Areni predstavlja tradicija i baština oživljava se i rimska povijest i civilizacija. Svi zainteresirani mogu uživati i u gladijatorskim borbama s pravim oružjem. Posjetitelji Arene mogu kupiti i originalne suvenire, replike antičke keramike i mozaika.

Unajmite vozilo u jednoj od naših poslovnica i posjetite Pulu te uživajte u nezaboravnom iskustvu revitalizacije antičkog nasljeđa grada Pule.