Destinacije 

Samobor

Podno samoborske gore u Zagrebačkoj županiji kraj potoka Gradne smjestio se grad Samobor.
Samobor

Samobor, maleni povijesni gradić, nadomak velegrada, poznat je po svojoj gastronomiji, prirodnom okruženju, srednjovjekovnoj atmosferi i lokalnoj industriji s vrlo starom tradicijom. Osim turizma i ugostiteljstva, gospodarsku osnovicu čine i poljoprivreda, obrtništvo, kemijska industrija, staklarstvo i dr.

Svega dvadeset kilometara od hrvatske prijestolnice grada Zagreba, grad Samobor je lako dostupan automobilom ili autobusom, pružajući predah od ponekad užurbanog urbanog života svog velikog susjeda na istoku.

Slikoviti gradić s očuvanom starom gradskom jezgrom ponosi se izletničkom i turističkom tradicijom. Duga povijest, bogato kulturno naslijeđe i atraktivna okolica osiguravaju mu značajno mjesto u svekolikoj hrvatskoj turističkoj ponudi. U Samobor mnogi dolaze kako bi uživali u njegovom jedinstvenom šarmu, prirodnim ljepotama, popularnim samoborskim restoranima, gostionicama i izletištima.

Nakon šetnje obavezno posjetite gostione i restorane koji u svojim raznovrsnim ponudama imaju domaće samoborske specijalitete. Samoborski kotleti, pastrva i muštarda samo su od nekih lokalnih specijaliteta koji su definitivno zaslužili pohvale. Ako se zbog prirode i atmosfere do sada niste zaljubili u Samobor, zbog gastronomske ponude sigurno hoćete!
Hrvatska hrana i vino iznimno su dobri i to nikako nije novo otkriće. Većina turista (od kojih se mnogi nerijetko vraćaju svake godine) zateknu se kako jedu malo više nego što su planirali ili bi trebali. No to nije problem jer Samobor pruža aktivniji i zdraviji brand zabave od prosječnog odmarališta: planinarenje brežuljcima koji okružuju ovaj lijepi grad, uranjajući um i tijelo u prirodu.

Ovaj pitoreskni grad sa sačuvanim središtem grada je kolijevka planinarstva u Hrvatskoj. Posebno su atraktivne Anin dol i Grgosova spilja, najljepše špilje na sjeverozapadu Hrvatske. Grgosova spilja je proglašena zaštićenim geomorfološkim spomenikom prirode.

Samobor je poznat po kojekakvim događajima. A među najvećim turističkim događajima svakako je Samoborski karneval koji svake godine privlači sve veći broj posjetitelja iz Zagreba i okolice. A na svečanostima, osim što jedu krafne, jedu poznate Samoborske kremšnite, češnjovke sa senfom i piju slatki "bermet".

Svima preporučujemo Samobor kao vikend odredište, unajmite vozilo u jednoj od naših poslovnica i priuštite si odmor za dušu i tijelo!

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja CARWIZ web stranice koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »