Destinacije 

Rastoke

Maštate o odmoru bez buke modernog svijeta, mijenjali bi sivilo za zelenilo? Postoji jedno rajsko mjesto u srcu Hrvatske.
Rastoke
CARWIZ-ov GPS Zagreb – Rastoke: 103km (1h i 43 min)
Zadar – Rastoke: 163km (2h i 32 min)
Split – Rastoke: 263km (3h i 34 min)
Pula – Rastoke: 243km (3h i 19 min)

Ukoliko se uputite se 'starom cestom' prema Dalmaciji na oko 100km od Zagreba doći ćete do Slunja, grada smještenog na obalama rijeka Slunjčice i Korane.

Na mjestu spajanja rijeka nastalo je predivno gradsko vodeničarsko naselje Rastoke - predvorje Plitvičkih jezera koje još zovu i 'Plitvicama u malom'.

Biser Slunja Rastoke nastale su igrom prirode koja zelenomodre vode Slunjčice prelijeva preko sedrenih stijena u Koranu stvarajući pritom mnoštvo slapova, brzaca, mali jezera i kaskada od kojih su najpoznatiji Buk, Hrvoje i Vilina kosa, dok u rupama rastočke sedre žive vidre koje su se vratile u velikom broju nakon dužeg izbivanja.

Na prekrasnom prirodnom okruženju, prve su kuće sagrađene prije tristotinjak godina, a ovaj sklad prirode i čovjeka upisan je 1969. godine u Registar nepokretnih spomenika kulture Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu.

U Rastokama je danas tridesetak domaćinstava koja se bave iznajmljivanjem kuća i soba te ugostiteljstvom. Ukoliko odlučite posjetiti ovaj prirodni biser, u njemu ćete uživati u bilo koje doba godine. Od proljeća kada se priroda budi i sve je puno zelenila, preko ljeta kada je sve u cvatu i puno živosti te jeseni koja obiluje voćem i povrćem, do zime kada se sve zabijeli od snijega dok u kućama pucketaju drva u kaminu.

U posjeti Rastokama svakako probajte autohtonu pastrvu koju u lokalnom restoranu poslužuju netom uhvaćenu iz brzaka Slunjčice. Osim pastrve poznat je i ukusni rastočki domaći beskvasni kruh koji se radi od nekoliko vrsta žitarica i ima visoku prehrambenu vrijednost.

Unajmite vozilo u jednoj od zagrebačkih poslovnica te se uputite cestom D1 preko Karlovca i Tušilovića do Slunja i Rastoka. Ukoliko dolazite iz smjera Dalmacije vozilo možete unajmiti u poslovnicama Zadar, Split ili Dubrovnik te se uputiti cestom D1 preko Udbine, Korenice i Plitvičkih jezera.