DESTINACIJE 

Park prirode Dinara

Najvrjednija prirodna cjelina krša u svijetu s naslagama debljima od 8 km i izrazito razvijenim krškim poljima upravo je DInara, planina čije je područje baš ove godine postalo parkom prirode.
Park prirode Dinara

Najvrjednija prirodna cjelina krša u svijetu s naslagama debljima od 8 km i izrazito razvijenim krškim poljima upravo je Dinara, planina čije je područje baš ove godine postalo parkom prirode. Na površini od 63 052 hektara koja obuhvaća masiv Dinare sa svoja tri vrha Sinjal, Troglav i Kamešnicu, izvor i gornji tok rijeke Cetine, izvor rijeke Krke i krška polja uz Cetinu; Hrvatačko, Paško i Vrličko polje. 

Naš najnoviji park prirode idealna je destinacija za vikend izlet svim ljubiteljima prirode, avanturistima i onima koji se žele aktivno odmoriti. Ako volite planinarenje ovo je mjesto savršeno za vas. Dostupno je 7 planinarskih staza, najkraća je ona od 5.7 kilometara, a najdulja 18.9 km. 

Krenite istraživati Dinaru iz Knina koji se nalazi u podnožju. Ovo područje izrazito je bogato endemskim i ugroženim vrstama, obitavalište je za više od 1000 biljnih vrsta što je petina ukupne hrvatske flore. Poznato je na Dinari više od 20 endemskih vrsta životinja, od toga i jedan sisavac - dinarski voluhar. Ove zanimljivosti i prirodne ljepote malo koga će ostaviti ravnodušnim, a nevjerojatan pogled, kada po planinarskim stazama stignete do vrha, očarat će baš svakoga. 

Ako odlučite uživanje u prirodi produžiti na nekoliko dana, možete odsjesti u nekom od planinarskih domova ili u Kninu. Planinarske kuće Brezovac, Glavaš ili Sveti Jakov dostupne su posjetiteljima, a možete zastati i u planinarskim skloništima Martinova košara, Rupe, Pume, Hrvatski vitez Josip Goreta, Lišanjski vrh, Jankovo brdo ili Mali Maglaj.

Ne zaboravite, kako bi se ovakva prirodna ljepota mogla sačuvati i za generacije koje dolaze, za vrijeme svog posjeta čuvajte prirodu, pokupite smeće i budite odgovorni.