DESTINACIJE 

Park prirode Biokovo

Biokovo, planina s korijenom u moru, a čelom u munjama, kako bi stanovnici ovog područja rekli, nadvila se nad Makarskom poput diva koji grli svoju krasoticu i čuva je od sveg zla.
Park prirode Biokovo

Planina Biokovo, najduža je i najviša planina u Dalmaciji, a proteže se od prijevoja Dubci sve do ušća rijeke Neretve. Svaki korak do vrha Sv. Jure, najvišeg na planini, bit će novo otkriće za posjetitelje. Panoramski pogled na sve strane pruža se na more i otoke, Zagoru, bosanskohercegovačke planine i susjednu Italiju. 

Uz visine, Biokovo se može pohvaliti i brojnim dubinama, točnije svojim brojnim jamama i spiljama. Neke od njih pune su snijega i leda čak i u najtoplijim mjesecima, najpoznatija takva jama ledenica jest ona na Dusima duboka čak 100 metara. 

Biljni i životinjski svijet na ovoj planini raznolik je, očuvan, ali i nedovoljno istražen. U Biokovskim špiljama pronađeno je čak 60 vrsta endema, poznate su različite vrste vodozemaca, gmazova, ptica, sisavaca. Životinje koje će zapaziti svaki posjetitelj su divokoze čija se biokovska populacija smatra za najstabilniju i najveću populaciju divokoze u Hrvatskoj. Uz malo posjetiteljske sreće, moguće je susresti i divlje konje koji su navikli na posjetitelje i ne bježe od ljudi. Od deset vrsta zvijeri čagalj i medvjed pojavljuju se samo povremeno, a stalno je prisutan vuk koji se nalazi na listi potencijalno ugroženih vrsta. 

U podnožju Biokova kao sastavni dio Parka prirode Biokovo nalazi se "Botanički vrt Kotišina" na 400 metara nadmorske visine. Botanički vrt se nalazi iznad istoimenog sela Kotišina. Ovo nije klasičan botanički vrt, već ograđeni dio prirode oko 16,5 hektara gdje se nalaze prirodni oblici vegetacije sa samorodnom florom, oko 300 samoniklih biljki. Kroz vrt vode pješčane staze kojima se posjetitelji mogu slobodno kretati i razgledavati ljepote biljnog svijeta biokova. 

Park prirode Biokovo obiluje mjestima koje treba posjetiti i razgledati. Puno je vidikovaca na različitim nadmorskim visinama s kojih se pruža prekrasan pogled. Na 1762m nadmorske visine nalazi se onaj najviši - Sv. Jure, gdje završava i biokovska cesta. Posebno zanimljiva posjetiteljima jest “Nebeska šetnica - Skywalk Biokovo” na visini od 1228 metara. Skywalk Biokovo je vidikovac u obliku potkove izvan litice sa staklenom plohom za hodanje, a otvoren je svaki dan za posjetitelje od 8 - 20h i ovisno o vremenskim uvjetima. 

Osim vidikovaca mnoštvo je planinskih staza s mogućnošću organiziranog i individualnog planinarenja te poučnih geoloških staza, pješačkih staza, staza za biciklizam i mogućnost slobodnog penjanja. 

Do ulaza u park prirode moći ćete doći svojim Carwiz vozilom vožnjom do 6. km državne ceste Makarska- Vrgorac gdje započinje biokovska cesta. Park je otvoren za posjećivanje od 1.4. do 27.11., u ljetnim mjesecima od 6-20 sati. 

Krenite u istraživanje ove velebne planine i dopustite da vam panoramski pogledi s njenih vidikovaca oduzmu dah. Vaše Carwiz vozilo je spremno za ovu avanturu!