Mirna oaza zelenila - Učka!

Učka je svojom ljepotom uvijek privlačila mnogobrojne izletnike i posjetitelje.
Mirna oaza zelenila - Učka!

Ova mirna oaza zelenila predstavlja bijeg od gradske vreve i gužve i savršena je za aktivni odmor u prirodi. Upravo je zbog svoje blizine gradskim središtima idealan izbor za mnoge. Ova velebna planina veže Istru s ostatkom Hrvatske, a smještena je uz obalu Jadranskog mora na jednoj od najsjevernijih točaka Mediterana. 1999. godine proglašena je parkom prirode.

Najviši vrh Učke jest Vojak, uzdiže se 1401 metar nad morem, na Vojaku je 1911. godine izgrađena kula s koje je pogled u potpunosti nezamisliv. Uspinjanjem do samog vrha moći ćete vidjeti Istru, Kvarnerski zaljev s otocima, planine Gorskog kotara, Velebit, Alpe, čak i Italiju. danas je kula u funkciji kao info centar i suvenirnica. Srce Parka prirode Učka je prijevoj Poklon gdje se nalazi i Centar za posjetitelje u preuređenoj zgradi koja je nekoć bila u funkciji peradarnika.

Učka skriva mnogobrojne zanimljivosti koje iznenađuju posjetitelje tijekom cijele godine, na njoj se nalaze staze na kojima možete upoznati legende, drevnu povijest i mistične predaje o ovoj planini. Povijesno-mitska staza Trebišća-Perun duga oko 14 km turističko-poučnog je karaktera. Ovaj dio planine imao je posebno značenje za prve slavenske doseljenike na Kvarner, bio je mjesto gdje su se odvijala mitska zbivanja i prirodne mijene od velike važnosti za život. Land-art staza iza koje stoji umjetnik Boris Pecigoša na svakom koraku plijeni pozornost svojom ljepotom i zanimljivim motivima na umjetničkim djelima koja se nalaze na zemlji, stijenama i kamenju. 

Osim planinarenja, Učka nudi pregršt različitih aktivnosti kao što je slobodno penjanje, brdski biciklizam, slobodno letenje te poučne staze i šetnice s zanimljivim i edukativnim sadržajem. U centru za posjetitelje na prijevoju poklon nalazi se i ugodni kafić za pauzu od raznih aktivnosti. 

Ativan odmor i rekreacija, opuštanje u prirodi i bijeg od užurbanog gradskog života svima je ponekad potreban. Zato je Učka savršen izbor za rekreativni izlet. Krenete li iz Rijeke, koja je od vašeg odredišta udaljena samo 30km, vašim Carwiz vozilom trebat će vam otprilike 30 minuta do nezaboravnog odmora i avanture na Učkoj!