Istarska kuhinja
Gdje? | Istra i Primorje, otoci sjevernog primorja. |
Kada? | Za doručak, ručak i večeru. |
Obavezno probati: | paški sir, odrezak od boškarina, Jakovske kapice, fuži, pljukanci, tartufi, istarska malvazija, slane srdele, fritule, slatki ravioli sa smokvama. |
Ukoliko ste sletjeli u Pulu za 'plovidbu' kroz šarmantne istarske gradiće, unajmite kombi vozilo kojim možete živahno vrludati brežuljcima, popeti se u jednom dahu do Motovuna ili zalutati do najmanjeg grada na svijetu Huma.
Niste ostali bez benzina, ali trebate gastro goriva?
Svaki kutak Istre nudi čaroliju okusa i prvoklasnih delicija. Probajte Jakovske kapice ili kapešante, školjke s rastopljenim sirom, ili se počastite odreskom od boškarina, tradicionalnim istarskim govedom.
Ako ste ljubitelj tjestenine, istarsku ćete pastu naprosto obožavati. Pljukanci i fuži vaš su izbor, a pronaći ćete ih na menijima svih istarskih konoba.
Ipak, za gurmane u „istarskoj kuharici“ postoji samo jedna riječ - tartufi - podzemne gljive vrlo posebnog i intenzivnog okusa - za koje se vjeruju da imaju i afrodizijačke moći, a od njih se spravljaju i sirevi, razni namazi i ulje.
Svaka dobra večer u Istri počinje i završava uz pjesmu i smijeh, ali i gastro dragulj, istarski pršut.
Nezaobilazna je i dobra kapljica, najčešće hladna malvazija, reski teran ili muškat, poznat po izuzetnoj aromi, zlatnoj boji i divnom mirisu, idealan uz slastice.
U GPS upišite adresu jednog od istarskih vinskih podruma koji su doživljaj za sebe ili na rivi uživajte u svježim specijalitetima iz mora, slanim srdelicama, kozicama, lignjama ili dagnjama na jednoj od tradicionalnih ribarskih fešti.