Gastro ponuda 

Istarska kuhinja

Zagrljena morem s netom ulovljenom ribom, što je Istra bez dobre hrane i tečne kapljice?
Istarska kuhinja
Gdje? Istra i Primorje, otoci sjevernog primorja.
Kada? Za doručak, ručak i večeru.
Obavezno probati: paški sir, odrezak od boškarina, Jakovske kapice, fuži, pljukanci, tartufi, istarska malvazija, slane srdele, fritule, slatki ravioli sa smokvama.

Ukoliko ste sletjeli u Pulu za 'plovidbu' kroz šarmantne istarske gradiće, unajmite kombi vozilo kojim možete živahno vrludati brežuljcima, popeti se u jednom dahu do Motovuna ili zalutati do najmanjeg grada na svijetu Huma.

Niste ostali bez benzina, ali trebate gastro goriva?

Svaki kutak Istre nudi čaroliju okusa i prvoklasnih delicija. Probajte Jakovske kapice ili kapešante, školjke s rastopljenim sirom, ili se počastite odreskom od boškarina, tradicionalnim istarskim govedom.

Ako ste ljubitelj tjestenine, istarsku ćete pastu naprosto obožavati. Pljukanci i fuži vaš su izbor, a pronaći ćete ih na menijima svih istarskih konoba.

Ipak, za gurmane u „istarskoj kuharici“ postoji samo jedna riječ - tartufi - podzemne gljive vrlo posebnog i intenzivnog okusa - za koje se vjeruju da imaju i afrodizijačke moći, a od njih se spravljaju i sirevi, razni namazi i ulje.

Svaka dobra večer u Istri počinje i završava uz pjesmu i smijeh, ali i gastro dragulj, istarski pršut.

Nezaobilazna je i dobra kapljica, najčešće hladna malvazija, reski teran ili muškat, poznat po izuzetnoj aromi, zlatnoj boji i divnom mirisu, idealan uz slastice.

U GPS upišite adresu jednog od istarskih vinskih podruma koji su doživljaj za sebe ili na rivi uživajte u svježim specijalitetima iz mora, slanim srdelicama, kozicama, lignjama ili dagnjama na jednoj od tradicionalnih ribarskih fešti.           

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja CARWIZ web stranice koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »