Idete li na put za zimske praznike?

Ako se spremate na put zimi, obavezno obratite pozornost na sljedeće stvari:
Idete li na put za zimske praznike?

 

1.   Vjetrobransko staklo

Tijekom zimskih mjeseci, vjetrobransko staklo ima tendenciju zaleđivanja, stoga je bitno pripremiti se na način da u posudu za pranje stakla ulijemo zimsku tekućinu.

Kako bi ujutro brzo odmrznuli zaleđeno staklo, možemo iskoristiti neki od

industrijskih sprejeva za odleđivanje, ali isti možemo napraviti i kod kuće – recept je vrlo jednostavan:

Dvije trećine 70% alkohola pomiješamo s 30% vode te dodamo nekoliko kapi deterdženta za posuđe.2.   Provjerite akumulator

U hladnim uvjetima akumulatoru Vašeg ljubimca može pasti napon ispod onog potrebnog za pokretanje motora. Kratke gradske relacije dodatno idu u korist oštećivanju akumulatora, stoga je potrebno pravovremeno ga zamijeniti novim, a kako bi mu ipak malo produljili životni vijek, preporučujemo voziti se na malo dulje rute tako da se akumulator stigne napuniti do vršne vrijednosti.

 

3.   Provjerite stanje guma

Gume su izuzetno bitne za sigurnu vožnju, a to dolazi do izražaja posebice zimi kada su uvjeti na cesti daleko od savršenih. Bitno je da su na sva 4 kotača zimske gume koje ne bi smjele biti starije od 4 godine, kako zbog dubine šare gazne površine, tako i zbog elastičnih svojstava gume koja se s vremenom mijenjaju. Ljetna guma u zimskim uvjetima nije dobar izbor iz više razloga, a neki od njih su radna temperatura pri kojoj gume imaju najbolja prianjajuća svojstva s cestom te oblik šare koji nikako nije isti za suhe ljetne uvjete i za zimske s svakodnevnim padalinama.

Osim što je bitno postaviti zimske gume, jednako je važno i održavati ih na propisanom pritisku.

4.   Lanci

Iako uz zimske gume lanci više nisu obavezna oprema, dobro ih je imati zbog uvjeta. Kada kupujete lance za snijeg, pazite da njihova veličina odgovara dimenzijama vaših guma. Lance za snijeg treba prilagoditi dimenzijama vaših guma, jer preveliki ili premali lanci mogu ugroziti vašu sigurnost i/ili oštetiti vozilo.

Postavite lance za snijeg na pogonske kotače (prednji, stražnji ili sva 4, ovisno o pogonskim osovinama na automobilu). Vrlo je važno da nikada ne stavljate lance samo na jednu gumu.

Slijedite upute za detaljno postavljanje lanaca, uključujući provjeru jesu li lanci preko cijelog profila gume ili samo s vanjske strane, kao i jesu li dobro pričvršćeni.

Nakon postavljanja lanaca, pomičite se polako i pažljivo kako biste primijetili moguće udarce ili primijetili je li lanac otpao.

Lanci pomažu povećati vuču i sprječavaju zastoje u snijegu. No, mnogi se vozači brzo naviknu na laganu vožnju koju pružaju lanci i pojačavaju gas, što može dovesti do nesreće. Stoga vozite polako i oprezno kada imate ugrađene lance za snijeg.

5.   Brisači

Kako je bitno imati zimsku tekućinu za pranje stakla, u zimskim uvjetima brisače ćete koristiti puno više nego u ljetnim zbog magle koja konstantno pada na tlo, ali i zbog vozila koja se kreću ispred i u susret Vama i istu maglicu dižu Vama na vjetrobransko staklo. Provjerite u kakvom su stanju gumice na brisačima te ako su izgubile elastičnost, obavezno ih zamijenite prije nego što krenete na put. Na tome se ne isplati štedjeti. 

 

Pogodnosti koje pruža Carwiz

Naravno, ako ste korisnik Carwiz-a, Vaše je vozilo već spremno za put jer kako bi Vam uštedjeli vrijeme i novac, o svemu brigu vodimo mi! Na primjer, štete nastale korištenjem neadekvatne opreme za trenutnu sezonu, brigu o pravovremenoj izmjeni guma, akumulatora, ali i redovnog servisa. Vi nemate brige, mi smo osigurali sve.