Otkrijte sunčani otok Hvar!

Naš najsunčaniji otok i ove godine omiljena je destinacija mnogim turistima. Jedinstveni spoj flore i faune mediterana i velike kulturno-povijesne baštine pronaći ćete uputite li se na otok Hvar.
Otkrijte sunčani otok Hvar!

Trgovi i ulice otočkih gradova stoljećima su pozornica života na ovom otoku, stari gradski plesovi, zanimljivosti na svakom koraku i pregršt mjesta za uživanje u autentičnim domaćim proizvodima pokazuju da je Hvar uvijek bio otvoren za zabavu i društveni život. Na ovom savršenom mjestu za odmor zasigurno ćete pronaći i savršenu zabavu za sebe.

Grad Hvar na mjestu je nekadašnjeg Starog Grada kojeg su osnovali grci. Ovaj grad okružen je slikovitom prirodom koja se veličanstveno spaja s plavim, čistim morem. Ovdje svatko može pronaći nešto za sebe. Znamenitosti su raznovrsne, ako se uputite u razgledavanje, krenite od Katedrale sv. Stjepana i istoimenog glavnog gradskog trga, nastavite prema starom hvarskom kazalištu koje glasi za prvo javno kazalište u Europi u kojem su svi društveni slojevi mogli uživati u društvenim sadržajima. Posjetite poznati Franjevački samostan, u njegovom podnožju prostire se prekrasna plaža.

Vrlo posebno mjesto među znamenitostima ima gradska tvrđava - Fortica ili Španjola. Iz središta grada prema tvrđavi ima 30tak minuta uspona do tvrđave. Prema nekim izvorima, izgradnju tvrđave još u srednjem vijeku financirala je hvarska općina i to od prihoda od prodaje soli. Tvrđava svakako djeluje impresivno, a uspon na nju nije lagan, no za pogled s tvrđave na grad i njegovu luku, plavo more i otoke svakako se isplati malo potruditi. 

Osim pregršt znamenitosti, ne manjka ni prekrasnih plaži. Predsjednička plaža, Pokonji dol, Vela plaža kod hotela Amfora, Mekićevica i još mnogo za svačiji ukus.

Osim Grada Hvara, otok je prepun malih zanimljivih mjesta koji odišu poviješću i kulturnom baštinom okruženi veličanstvenom netaknutom prirodom i neizmjerno čistim plažama. Selo Velo Grablje nalazi se na desetak kilometara udaljenosti, starom i novom cestom, od grada Hvara kojem administrativno pripada. Kao i sela Zoraće i Malo Grablje upotpunjuje okoliš grada Hvara ostvarujući specifični ruralni ugođaj ovog dijela otoka. Milna, selo na južnoj obali otoka, udaljeno 4 km istočno od Hvara, znamenito po radišnim ljudima koji se gotovo svi odreda prezivaju Tudor. Sastoji se od dva šljunčana žala, te šumovitog i pitomog priobalja obraslog borovima, agavama, vinogradima i voćnjacima. Uz uvalu Milna nalaze se još dvije isto tako šumovite uvale, Malo i Veliko borče.

Posebnih otočkih atrakcija također ne manjka. Vinogradi za uživanje, Crvene stijene, Špilja Svete Nedjelje za avanturiste i Paklinski otoci za ljubitelje plovidbe. 

Posjet nekim od najpoznatijih hvarskih vinarija pružit će vam priliku ne samo da kušate najkvalitetnija vina, nego i da osjetite razlike u aromatičnim mirisima i okusima. Neki su vinogradi smješteni na strmim brdima, s grožđem koje tijekom cijele godine upija sunčevu svjetlost te sa spektakularnim pogledima koji se pružaju preko horizonta.

8 km istočno od grada Hvara neobična je i slikovita igra prirode. Slojevi vapnenca, između kojih su se nalazili slojevi breče crvenkaste boje, negdje u davnoj geološkoj prošlosti Hvara vertikalno su se izdigli. Mekše brečaste naslage isprali su kiša i more te su ostale vertikalne šupljine crvenkaste boje, koje se danas doimaju poput nekakvih ogromnih orgulja što izviru iz morskog dna.

Špilja Svete Nedjelje nalazi se iznad istoimenog sela. Velebnih je dimenzija i impresivne unutrašnjosti. U pretpovijesti je ljudima služila za sklonište i obrede, a u 16. st. u njoj je izgrađen mali pustinjački stan, čiji su tragovi još znatni. Špilja je lako dostupna posjetiteljima.

I na kraju skupina od 20-ak otočića i hridina koja se proteže ispred grada Hvara zvana Pakleni otoci, ili kako Hvarani jednostavno kažu Hvarski škoji, jedinstvena je i najprepoznatljivija prirodna ljepota Hvara. Nekad goli, pitomi otočići prekriveni tek mirisnom vrištinom, s nekoliko obradivih površina te malim naseljem Vloka, danas predstavljaju prostrano hvarsko turističko izletište nadaleko poznatu hvarsku sunčanu Arkadiju. Pakleni otoci najljepši su dio hvarske, a mogli bismo bez pretjerivanja reći i čitave hrvatske rivijere. 

Turisti na Hvar najčešće dolaze iz Splita, katamaranom ili trajektom. Uputite li se prema Hvaru svojim Carwiz vozilom iz vaše najbliže Carwiz poslovnice, sve što morate je u Splitu se ukrcati na trajekt koji plovi na Hvar i vaš savršeni odmor već je započeo! 

Vidimo se na Hvaru!