Dalmatinska kuhinja
Gdje? | Dalmacija i otoci, dalmatinsko zaleđe. |
Kada? | U svako godišnje doba, a najviše ljeti. |
Obavezno probati: | Škampe na buzaru, pašticada, školjke, ribe na gradele, dalmatinski pršut, manistra, kamenice, rižoto od morskih plodova, crni rižoto od sipe, salata od hobotnice za predjelo, rožata. |
Ukoliko su vaša nepca željna okusa Mediterana, na gotovo svakom dalmatinskom “kantunu“ čeka vas gastronomski raj. Izaberete li restoran s osunčanom terasom i pogledom na veliko plavetnilo, znajte da vam taj dan ništa neće pokvariti.
Preporučamo da uživate u svježoj ribi pečenoj na žaru, plodovima mora, kozicama, dagnjama ili lignjama, ili rakovima i jastogu.
Niste bili u Dalmaciji ako niste probali škampe na buzaru, dalmatinski specijalitet spravljen u umaku od rajčice, luka i začina te kamenice, školjke koje se jedu sirove, s malo limunova soka. Od riba koje obitavaju u morskim dubinama Jadranskog mora, preporuka su zubatac, list, barbun, grgeč i drugi, uz koje kao prilog najbolje ide laganija dalmatinska blitva u maslinovom ulju. Ljubiteljima mesa, preporučamo poznatu pašticadu s domaćim njokama.
Vaš nezaboravni gastro užitak zasladit će rožata, desert koji se servira hladan, a njegov je 'čarobni' sastojak karamela s gorkim likerom. Na posljetku, počastite se čašom bijelog ili crnog vina, Plavcem s otoka Brača, Postupom s Pelješca, Pošipom s Korčule ili najboljim crnim vinom - Dingačem.
Bon appetit!