DESTINACIJE 

ĐAKOVO- Državna ergela lipicanaca

Đakovo se sa svojom baštinom može staviti uz bok puno većim gradovima nego što je on sam. Ovaj gradić poznat kao grad biskupa, književnika, slikara i velikih manifestacija može se pohvaliti i još jednom posebnošću; državnom ergelom lipicanaca.
ĐAKOVO- Državna ergela lipicanaca

Osnovana 1506. godine, ergelu u Đakovu svrstavaju u najstarije ergele u Europi što puno govori o dugoj đakovačkoj tradiciji uzgoja konja. Konji se danas uzgajaju na dvije lokacije: Pastuharna u samom srcu Đakova i Ivandvor, nedaleko u blizini grada. Kvaliteta uzgoja i dresure konja potvrđuje se brojnim odličnim rezultatima i nastupima na konjičkim natjecanjima. Tako je i engleska kraljica Elizabeta II., oduševljena nastupom đakovačkih lipicanaca na otvorenju Olimpijskih igara, posjetila ovu ergelu i provezla se gradom četveropregom s đakovačke ergele.

Svoju avanturu započnite u Pastuharni, razgledajte muške lipicance i dotaknite im njuške. Razgledajte urede ergele i upoznate se s poviješću i tradicijom uzgoja ovih plemenitih životinja. Nakon toga opustite se na prostranim travnjacima ergele i pratite trenere u dresuri i obuci. 

Nakon pastuharne, ne propustite posjetiti i matično stado, kobile i podmladak do 3 godine starosti koji se nalaze u Ivandvoru. Ukoliko dođete u pravom trenutku, moguće je da ćete moći vidjeti ždrebad tek nekoliko dana staru. Mladi lipicanci prilikom rođenja su tamni pa tijekom odrastanja boju mijenjaju prema bijeloj. 

Osim šetnje i promatranja stada uživajte u pogledu s vidikovca ergele i snimite nezaboravne fotografije. Moguće je isprobati i dodatne aktivnosti u ponudi ergele. Okušajte se u bacanju potkove ili vožnji u lipicanskoj kočiji, a za one hrabre, tu je i mogućnosta jahanja u zatvorenoj jahaonici ergele. U određena dane u godini moguće je gledati i konjičke predstave uz glazbu. Ulaznica za obilazak obje lokacije je povoljnih 20kn za odrasle i 10kn za djecu. 

Iz najbliže Carwiz poslovnice uputite se prema Đakovu, gradu u samom srcu Slavonije. Uživajte u predivnim pogledima na pašnjake i upoznajte tu nevjerojatnu gracioznost lipicanaca, fotografirajte se i stvorite uspomene za pamćenje.