Događanja 

Animafest 2021.

Ljubitelji animiranog filma pred sobom imat će uzbudljivi tjedan jer u Zagreb dolazi bogati program jedinog hrvatskog filmskog festivala A kategorije - Animafesta!
Animafest 2021.

Animafest u Zagrebu prikazat će 350 filmova od više od 150 autora na nekoliko lokacija u gradu. Kao jedan od četiri vodeća festivala animacije u svijetu, Animafest svake godine privuče mnoštvo gledatelja i posjetitelja. 

Svi smo željni gradskih ljetnih festivala i zanimacija nakon duge stanke zbog epidemiološke situacije, a Animafest očarat će i djecu i odrasle svojom širokom ponudom. Program za djecu i mlade donosi stručno odabrane i dobno kategorizirane filmove za najmlađe i njihove roditelje, srednjoškolci stječu prve uvide u eksperimentalne i avangardne tendencije, a svi se navečer mogu zabaviti na koncertima i raznovrsnim popratnim događajima

Filmski program uključuje: Veliko natjecanje kratkometražnog filma, u sklopu svečanog otvaranja festivala, a prikazivat će se "Djevojčica koja je stajala mirno" Joane Toste o naslovnoj junakinji koja se bez majke ne želi maknuti s pješačkog prijelaza, "Vidiš li ih ti?", novi rad Bruna Razuma i Studija za stop animaciju Zagreb filma o vizijama shizofrenog dječaka, raskošni pustinjsko-obiteljski film "Trona Pinnacles" Mathilde Parquet. "Orgijastična hiperplastika" Paula Busha, "Skrivanje" Daniela Graya, nostalgični found footage videospot "Grey to Green" Marcosa Sánchez te animirani dokumentarac "Maalbeek" o terorističkom napadu na briselsku podzemnu željeznicu Ismaëla Joffroya Chandoutisa.

Projekcija Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1 ponovit će se u četvrtak, 10. lipnja, u Teatru &TD u 18 sati.

U Kinu SC počinju u dugometražne projekcije; "Uništi to i odlazi iz ovog grada" samoukog umjetnika Mariusza Wilczyńskog, film koji je već osvojio niz priznanja.

U Kinu Tuškanac može se vidjeti i dirljivi čileanski "Elulu", samostalni projekt Gabriela Verduga Sota , ”Kad smo se sreli", u kojemu se ističe fantastični klasik Lotte Reiniger, ”Papageno" koji se prikazuje s 35-milimetarske vrpce, crno-bijeli "Jednoga dana" Marie Paccou, ali i mnogi humorni naslovi poput recentnog "Zdravo, stranče" Kirsten Lepore, "Svih mojih veza" Joanne Priestley, britanskih "Johna i Karen" ili ruskog filma cijenjenog Konstantina Bronzita "Toaletna priča ljubavna priča".

Osim bogatog filmskog programa za posjetitelje otvorene su izložbe Iza kulisa 3 / Behind the Scenes 3 s radovima autora Velikog natjecanja kratkometražnog filma i, po prvi puta, Natjecanja studentskog filma u galeriji SC. Također moguće je posjetiti u galeriji ULUPUH, izložbu skica, nacrta, crteža, modela i lutki koji dovode do stvaranja fantastičnih animiranih djela koje imate priliku pogledati na Animafestu.

Na svih 5 festivalskih lokacija; Kino SC, Kino Tuškanac, Galerija ULUPUH, predvorje kina SC i Galerija SC posjetitelji mogu pronalaziti naljepnice s ilustracijama i skenirati QR-kodove, preuzeti aplikaciju i pokrenuti šest različitih animacija autora Eugena Bilankova, Nikoline Žabčić, Ane Despot, Filipa Ćulića, Marije Gorupić, Luke Leova i Anne Saluzzo.

Ako ste u Zagrebu svakako ne propustite istražiti sve što ovaj festival ima za ponuditi. Naučite nešto novo o svijetu filma i opustite se uz ljetne koncerte kako bi radni tjedan što brže prošao.