Događanja 

50. PIF (Pupteatra Internacia Festivalo)

Međunarodni festival kazališta lutaka pokrenuo je 1968. Studentski esperantski klub te je u svom prvom izdanju doživio velik i pozitivan odjek u javnosti, ali i na međunarodnoj lutkarskoj sceni.
50. PIF (Pupteatra Internacia Festivalo)
Kada? 16. - 22. rujan 2017.
Gdje? Zagreb, Zrinjevac

Međunarodni festival kazališta lutaka pokrenuo je 1968. Studentski esperantski klub te je u svom prvom izdanju doživio velik i pozitivan odjek u javnosti, ali i na međunarodnoj lutkarskoj sceni. Pokrovitelj prvog PIF-a bila je UNIMA (Međunarodno udruženje lutkara) te je SEK odlučio nastaviti s organizacijom festivala.

Organizaciju je od 1971. preuzeo Međunarodni centar za usluge u kulturi, jer je festival prerastao Studentski esperantski klub i do danas je, kao Kulturni centar Travno, odgovoran za njegovu organizaciju. Festival je do 1994.bio vezan uz esperanto, pa je čak dva izdanja doživio i u norveškom gradiću TromsØu. Osim u Zagrebu, festivalski programi su se odvijali i u Sisku, Varaždinu i Velikoj Gorici. Nekoliko godina nakon napuštanja takve prakse, PIF ponovno radi s povezivanjem s okolnim gradovima, ali i mnogim kulturnim centrima u Zagrebu u sklopu tendencije decentralizacije zagrebačke kulture.

PIF od 1990. ima i svoju maskotu – lutku PIFKA koju je izradila akademska slikarica prof. Mira Dulčić koja svake godine stoji na čelu vesele PIF-ove povorke kojom se najavljuje festival. Upravo je ta povorka jedan od znakova prisutnosti i suživota našeg festivala s gradom u kojem se odvija najveći dio njegovog programa te pridonosi promidžbi lutkarstva.
PIF je tijekom duge povijesti publici predstavio više od 650 lutkarskih predstava sa svih kontinenata, a od 1994. do 2006. u sklopu programa zemlja-partner predstavio je niz specifičnih lutkarskih tradicija iz gotovo svih krajeva Europe. O PIF-u su pisali mnogi, a vrijedi istaknuti riječi uglednog povjesničara lutkarstva i redovitog gosta PIF-a, Henryka Jurkowskog, koji je naš festival opisao kao jedan od najvažnijih europskih festivala i reprezentativni forum lutkarske umjetnosti.

U budućnosti, PIF će se nastojati povezati sa srodnim lutkarskim festivalima u regiji kako bi mogli dovoditi kvalitetnije predstave uz manje produkcijske troškove te fokusirati prvenstveno na dječju publiku što većom selekcijom predstava za djecu, ali i organizacijom natječaja poput likovnog natječaja Lutka, maska, PIF….

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja CARWIZ web stranice koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »