Sigurna vožnja 

Savjeti za sigurnu vožnju tijekom ljetne sezone

Prema podacima Ministarstva prometa, najopasnija sezona vožnje nije zimi kao što mnogi očekuju već – ljeti.
Savjeti za sigurnu vožnju tijekom ljetne sezone

Osamnaest posto više kobnih nesreća dogodilo se tijekom ljetnih mjeseci od lipnja do kolovoza u usporedbi s zimskim mjesecima od prosinca do veljače.

Tome pridonose mnogi čimbenici uključujući povećano zagušenje na cesti zbog putovanja na odmor i porasta cestovnih radova.

Kako bi vam olakšali putovanje uz povoljne cijene najma vozila za vas smo pripremili i nekoliko savjeta:

Savjet 1.

Provjerite gume kako biste bili sigurni i uštedjeli novac. Dobro održavane gume pružaju zaštitu od proklizavanja i sudara, poboljšavaju rukovanje vozilom, smanjuju potrošnju goriva i produžuju životni vijek guma.
Ukoliko unajmljujte vozilo ovo je savjet na koji nećete morati obraćati previše pozornosti, sva naša vozila opremljena su novim ljetnim gumama.

Savjet 2.

Prilikom pakiranja za putovanje, ne prelazite kapacitet nosivosti vašeg vozila.
Svaka prometna dozvola sadrži informacije o maksimalnoj težini svih tereta i putnika koje vozilo može sigurno nositi. Prije nego što krenete provjerite možete li jasno vidjeti sve prozore.

Savjet 3.

Pripazite na sunčeve odbljeske i vrućinu. Držite sunčane naočale pri ruci i koristite zaštitu od sunca za vjetrobransko staklo kada parkirate kako se unutrašnjost automobila nebi zagrijala. Nikada ne ostavljajte dijete ili ljubimce bez nadzora u vozilu. Od ljetnog sunca također možete dehidrirati tijekom dugih putovanja, pazite da uvijek putujete s puno vode.

Savjet 4.

Vodite brigu o ljetnim alergijama. Vožnja s alergijskim simptomima kao što su suzne oči, česta kihanja, zagušenja i iscrpljenost može biti opasna. Osim toga, mnogi lijekovi protiv alergije sadrže sastojke koji vas čine pospanim. Ako planirate voziti, obratite se svom liječniku ili ljekarniku kako biste bili sigurni da lijekovi protiv alergije ne utječu na vašu budnost i energiju.

Savjet 5. 

Ljetni pljuskovi zahtijevaju krajnji oprez. Ceste postaju vrlo skliske u prvih nekoliko minuta kiše jer se kiša miješa s uljem i prljavštinom na cesti. Potrebno je oko 30 minuta neprekidne kiše za pranje ulja i prljavštine s ceste.

Savjet 6.

Dijelite cestu. Toplo vrijeme znači više biciklista i motociklista u prometu.
Nikada nemojte dijeliti trake s motociklima, jer oni također imaju pravo korištenja kompletne prometne trake. Povećajte svoju udaljenost do četiri sekunde ili više kada ste iza motora.


Gdje ćete putovati ovog ljeta? Javite nam svoje omiljene ljetne destinacije i najbolje savjete za siguran dolazak.