Sigurna vožnja 

Montiranje dječje sjedalice u vozilo

Čak i ako imate iskustva sa autosjedalicama, preporučamo da uvijek provjerite je li ona zaista pravilno postavljena i je li dijete u njoj vezano na najbolji način.
Montiranje dječje sjedalice u vozilo

Prema zakonu o sigurnosti na cestama djeca visoka do 135 cm moraju biti vezana i smještena u autosjedalici koja odgovara njihovu uzrastu.

Kako bi izbjegli pogreške prilikom postavljanja autosjedalica u vozilo preporučljivo je pažljivo pratiti upute proizvođača.  

  1. Pravilno namjestite sjedalicu na sjedište vozila tako da sjedalica dodiruje sjedište i naslon automobila što većom površinom. Autosjedalicu je najbolje postaviti na najsigurnije mjesto u vozilu -  obzirom da su simetrične mogu se postaviti i iza vozača i iza suvozača. Odaberite mjesto koje je vam zgodnije.
  2. Dio pojasa vozila koji ide preko zdjelice je onaj koji drži ovu autosjedalicu na mjestu. Stoga je važno da je ovaj dio pojasa provučen točno prema uputama proizvođača i stegnut što čvršće! Postavite autosjedalicu na željeno mjesto stražnjeg sjedala i izvucite pojas. Koristite snagu svog tijela kako biste autosjedalicu što čvršće utisnuli u sjedalo i osigurali optimalno prianjanje. Pritisnite sjedalicu koljenom ili rukom i oslonite se svom težino, dok tako držite sjedalicu, drugom rukom zategnite pojas što jače. Provucite pojas vozila kroz utore predviđene za to, najčešće su to tri utora.
  3. Mjesta gdje se provlači pojas vozila za sjedalice koje se postavljaju u obrnutom smjeru vožnje najčešće imaju oznake plave boje, dok sjedalica koje se postavljaju u smjeru vožnje imaju oznake crvene boje. Pri povlačenju pojasa pazite da je pojas cijelom putanjom ravan. Ne smije biti uvijen.
  4.  Ako postavljate autosjedalicu skupine 0 ili 0+, dršku smjestite na propisano mjesto prema uputi proizvođača (u sredinu, prema nogama ili iznad glave) jer ona služi kao dodatna antirotacijska zaštita.
  5. Nakon zatezanja pojaseva vozila provjerite je li autosjedalica dovoljno čvrsto postavljena. Autosjedalicu uhvatite u razini stopala djeteta te ju pokušajte pomaknuti ulijevo i udesno.

Primjetite:

  • Ako se sjedalica ne miče, postavljena je savršeno!
  • Ako se ne miče više od 2 cm, tada je dovoljno čvrsto postavljena.
  • Ako se miče više od 2 cm, zategnite pojaseve još jače! 
  1. Nakon što ste autosjedalicu čvrsto i prema uputama proizvođača postavili u vozilo, posjednite dijete u nju. Pojas zakopčajte prema uputama proizvođača. Čvrstoća veza je osigurana ako se kod kopčanja čuo "klik". Zakopčajte pojas u kopču i zategnite pojaseve toliko da između djetetove ključne kosti i pojasa autosjedalice ne može stati više od jednog prsta – ne više!
  2. Prebacite pojaseve preko djetetovih ramena. Pritom pazite da su pojasevi u sjedalici koja se postavlja u obrnutom smjeru vožnje malo ispod ramena ili u razini ramena, dok kod sjedlaica koje se montiraju prema naprijed pojasevi trebaju biti u ravnini ramena ili između ramena i ušne resice.

U svakoj od naših poslovnica ZagrebZadar, Split i Dubrovnik u ponudi dodatne opreme možete odabrati dječje sjedalice ili boostere koji će odgovarati uzrastu djeteta.

Sigurnu i čarobnu vožnju želi vam  Čarobnjakov tim!