DESTINACIJE 

Šibenik

Grad kulture i duge tradicije
Šibenik

Nađete li se u Šibeniku osim čak četiri tvrđave koje krase ovaj grad, Sv. Mihovila, Sv. Ivana, Barone i Sv. Nikole ali i šibenske katedrale na kojoj su isklesane čak 74 glave, odnosno 71 ljudska i 3 lavlje čime katedrala predstavlja najznačajnije graditeljsko ostvarenje iz 15. i 16. stoljeća, možete saznati i mnoštvo drugih zanimljivosti.

 

Posjetite li Šibenik možda ćete čuti i njegovo drugo ime, Krešimirov grad, čiji je naziv ostvario prvim spominjanjem u darovnici Petra Krešimira IV. koja datira iz 1066. godine.

 

Ovaj grad krije i zanimljive legende, a jedna od njih se veže uz samo njegovo ime, odnosno tumačenje da je Šibenik dobio ime po šibama kojima je u samim počecima bio okružen.

 

Posjetite li Šibenik u svibnju vrlo je vjerojatno da nećete naići na svadbena zvona jer Šibenčani već 370 godina njeguju tradiciju i ne vjenčavaju se u ovome mjesecu iako uvijek postoje iznimke koje krše ovu tradiciju.

 

O važnosti Šibenika i njegovoj posebnosti govori i podatak kako je ovaj grad u vrijeme Mletaka kovao i svoj novac, šibenski bagatin, a danas se izrađuje kao suvenir. Osim povijesti uz Šibenik se veže i jedna izreka „Čuvaj se senjske bure i šibenske cure“.

 

Rezervirajte svoje vozilo po sniženim cijenama već danas i dočekajte jesen spremni na jednom od svojih nezaboravnih putovanja. 

 

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja CARWIZ web stranice koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »