EKO - vožnja 

Optimizirajte korištenje mjenjača

Eko-vožnja sastoji se od niza dobrih navika koje vozaču omogućuju smanjivanje potrošnje goriva te emisije CO2.
Optimizirajte korištenje mjenjača

Ručni mjenjač

Krenite polako, uključujte više stupnjeve prijenosa bez čekanja i na vrijeme ih mijenjajte u vožnji. U fazi ubrzavanja mijenjajte stupnjeve prijenosa što ranije.

Sva naša vozila s ručnim mjenjačem (u vozilu s automatskim ili robotiziranim mjenjačem, pokazivač promjene stupnja prijenosa prikazuje se samo u ručnom načinu rada) opremljena su pokazivačem promjene stupnja prijenosa (VW, Škoda, SEAT, Audi i u nižu) - postupite prema toj preporuci čim se pojavi na ploči s instrumentima. Možete voziti optimalnim okretajima motora što će rezultirati smanjenjem potrošnje goriva. Ta preporuka se javlja između 1500 i 2500 okretaja motora. U svakom slučaju, preporuke za uključivanje određenog stupnja prijenosa ne trebate smatrati obaveznima. Naime, konfiguracije ceste, gustoća prometa i sigurnost uvijek su presudni faktori u izboru najprikladnijeg stupnja prijenosa (vožnja pod opterećenjem, vožnja uzbrdo, vožnja tijekom pretjecanja drugog vozila...).

Automatski ili robotizirani mjenjač

Uz automatski ili robotizirani mjenjač, što više koristite automatski način (kod automatskog mjenjača ručica neka bude u položaju D, a kod robotiziranog u položaju A), bez snažnog i naglog pritiskanja papučice gasa.

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja CARWIZ web stranice koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »