Događanja 

Sinjska alka

Sinjska alka hrvatska je viteška igra koja se održava svake godine u nedjelju u prvoj trećini mjeseca kolovoza u Sinju, na godišnjicu pobjede nad turskim osvajačima 14. kolovoza 1715.
Sinjska alka
Kada? 4. - 6. kolovoz 2017.

Sinjska alka hrvatska je viteška igra koja se održava svake godine u nedjelju u prvoj trećini mjeseca kolovoza u Sinju, na godišnjicu pobjede nad turskim osvajačima 14. kolovoza 1715. Na taj dan je 700 hrvatskih vojnika iz Sinja uspjelo odbiti navalu vojske turskog seraskera Mehmed-paše Čelića koja je brojala 60.000 vojnika.

Naziv alka dolazi od turske riječi halqa, što znači prsten ili obruč, a odnosi se na detalj podloge stremena na sedlu zaplijenjenog konja jednog turskog paše.

U ovom pojedinačnom viteškom nadmetanje može sudjelovati najmanje 11, a najviše 17 alkara. Alkar, jahač na konju, u punom trku mora proći trkalištem dužine 160 m, te pokušava kopljem pogoditi središte alke obješenu na konopcu obješenom preko trkaće staze.

Alka je kolut sastavljen od dvaju željeznih obruča međusobno spojenih s tri kraka koji vanjsku kružnicu dijele na tri jednaka polja.

Vrijednost pojedinih polja je različita te gornje polje iznad malog kruga vrijedi 2 boda, dok donja polja lijevo i desno donose po 1 bod. Pogodak u „sridu“ donosi tri boda. No ako se i ne pogodi alka, ako je alkar kopljem dodirnuo alku, kaže se "uništa", a ako alka ostane netaknuta, kaže se "promašio". Postoji i presedan za slučaj da alkar kopljem odbije alku sa držača i uhvati je u letu i nabije na koplje pripisuje mu se broj pogođenih bodova plus još tri boda. Ako je alkar kopljem nabio alku na kariku držača alke smatra se da je pogodio "u ništa".

Svaki pogodak "u sridu" uz samog alkara koji je pogodio slavi i cjelokupno gledateljstvo, jer smisao samog nadmetanja nije samo pobijediti ostale takmace, već zbog same težine zadatka, pogoditi što veći broj srida uopće, što iziskuje veliku vještinu i umijeće alkara u rukovanju kopljem, upravljanju konjem i oštrom oku. Svaki pogodak "u sridu" slavi se oglašavanjem limene glazbe, te pucnjima iz "mačkula" - starinskog topa.

Od 2010. Alka je dio UNESCO-ve kulturne nematerijalne baštine.

Petkom se održava „Bara“, subotom „Čoja“, a nedjeljom „Alka“.

Ukoliko još uvije niste posjetili ovu poznatu manifestaciju unajmite vozilo u jednoj od naših poslovnica i pridružite se mnogobrojnim posjetiteljima poznate viteške igre.

Uživajte u čarobnom iskustvu!