Život pored rijeke

Život pored rijeke

Kreirajte rezervaciju

Vraćanje u drugoj poslovnici
Pregled ili izmjena rezervacije

Rent a car Osijek zračna luka - povoljan najam

Dobrodošli u Osijek!

Osijek je najveći grad te gospodarsko i kulturno središte istočne Hrvatske Slavonije, kao i administrativno središte Osječko-baranjske županije.

Zbog svoje važne lokacije u blizini križanja rijeka Drave i Dunava, ovaj veliki i nekoć prosperitetni grad (četvrti grad po veličini u Hrvatskoj sa sadašnjem populacijom od oko 101.000) bio je dio velikih sukoba devedesetih godina. Mnoge građevine obnovljene su na njihov nekadašnji izgled, iako se na pojedinim još uvijek vide ožiljci jer neke zgrade još uvijek imaju rupe od metaka ili šrapnela.

Do Osijeka vodi nekoliko autocesta, uključujući i A3 koja povezuje Zagreb s Beogradom i paneuropski koridor Vc iz Budimpešte do Sarajeva. Autocesta A5 ili Slavonika povezuju Osijek s A3.

Osijek je podijeljen u dvije glavne regije - gornji grad (usredotočujući se na gradski trg, Trg Ante Starčevića) i Tvrđu. Cijeli grad ima 12 distriktnih jedinica: Gornji grad, Donji grad, Tvrđava, Novi grad, Južni 1, Južni 2, Zeleni polje, Retfala, Nova Retfala, Industrijska četvrt, Tvrdjavica i Lijeva obala.

Osijek ima tramvajski sustav koji datira iz 1884., a tri glavne linije povezuju željezničku stanicu, gradski trg, Tvrđu, industrijsku četvrt, sve gradske granice. Mreža se trenutačno potpuno remontira, a duljina je više nego udvostručena dok se stari tramvaji moderniziraju. Lokalni autobusi ispunjavaju praznine gdje tramvaji ne voze i prilično su česti. Karta lokalnog transportnog sustava može se naći na web stranicama Turističke zajednice. Također možete doživjeti vožnju s najstarijim tramvajem u Europi, koji je obnovljen za razgledavanje grada.

U Osijeku prošećite Tvrđom, samostalnom Habsburškom obrambenom utvrdom iz 18. stoljeća koja se nalazi istočno od središta grada i nezaobilazno je mjesto za obići prilikom izleta u Osijek.

Promenadom uz Dravu doći ćete do „Osječke katedrale“ koja je s 90 metara visokim tornjem druga najviša jugoistočnoj Europi. Osječku konkatedralu dao je sagraditi biskup tadašnje Đakovačke i Srijemske biskupije, Josip Juraj Strossmayer. Unutrašnjost je prava riznica neogotičke ornamentike, sa slijedom vrhunskih oltara iznad kojih su obilni vitraji. Ulaz u crkvu na mala vrata koja se nalaze desno od glavnog portala, nadgledaju tri vodorige.

„Kompa“, skela će vas prenijeti na lijevu obalu rijeke do ZOO vrta, a lijep pogled na cijeli grad pruža se i s visećeg mosta na kojemu možete ostaviti i vaš ljubavni lokot te se zauvijek zaljubljeni vraćati u Osijek.

Na samome rubu grada vidjet ćete netaknutu prirodu. Krenite uz Dravu prema Parku prirode Kopački rit, najvećoj podunavskoj močvari poznatoj po gotovo 300 vrsta ptica, koje gnijezde i u samome gradu! Uz pogled na Osijek s pješčane plaže „Copacabana“ pratite velike  podunavske cruisere kako klizeći rijekom dovode turiste iz cijeloga svijeta i planirajte svoje sljedeće putovanje.

Osijek je jedini grad izvan Europske unije koji se natjecao za Zlatni cvijet Europe i dobio prestižno priznanje u kategoriji gradova iznad 10.000 stanovnika. U natjecanju je sudjelovalo 2700 europskih gradova, a nakon najužeg izbora od 12 gradova, Osijek je osvojio "brončani cvijet".

Pronađite poslovnicu

Kontaktirajte nas


Našu korisničku službu moguće je kontaktirati za vrijeme radnog vremena, radnim danom od 8 do 16 sati.

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja CARWIZ web stranice koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »